Scenario's

Uit HBO-i-methoden-toolkit
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene informatie

Naam van de methode

Scenario's

Onderzoeksruimte/strategie

Veld, ook in Lab bij testen en in Werkplaats in de Plan-fase.

Fase in methodisch werken

Diagnose of Plan en Evaluatie

Doel van de methode

Specificeren of beschrijven in welke context en hoe gebruikers taken uitvoeren en wat de doelen daarbij zijn. Zij geven voorbeelden van gebruik beschrijven doelen en (alternatieve) uitvoeringsvormen.

Uitvoering van de methode

Korte beschrijving werkwijze

  • Soort en vorm van de vraag : open vraag naar wat doelen van taken zijn, in welke context ze worden uitgevoerd en hoe ze worden uitgevoerd.
  • Waar komt de informatie vandaan: gebruikers en creativiteit van ontwikkelaar.
  • Hoe wordt de informatie verzameld: observatie of interview van gebruikers of kritische analyse en ontwerp door ontwikkelaar
  • Hoe wordt de informatie verwerkt: in een beschrijving
  • Welke vorm heeft de uitkomst: tekst eventueel met een stappenplan of (stroom)schema en eventueel aangevuld met afbeeldingen hoewel dan eerder van een storyboard gesproken wordt.
  • Hoe wordt de uitkomst geëvalueerd: door scenario’s na te lopen of uit te voeren en het resultaat te vergelijken met het verwachtte resultaat en door ze terug te koppelen aan gebruikers.

Kwaliteit en pragmatiek

Scenario’s komen en veel verschillende vormen voor. De mate van detail en de mate waarin de context beschreven wordt, varieert sterk en is afhankelijk van het doel van de scenario’s. Meer algemene “high-level” scenario’s worden meer gebruikt tijdens de diagnosefase terwijl in de plan en evaluatiefase meer gedetailleerde scenario’s gebruikt worden.

Tijdsduur

Afhankelijk van complexiteit van de taak.

Overige aandachtspunten

In de beschrijving van een scenario wordt niet de interactie met de GUI beschreven, maar wordt alleen gekeken naar de uit te voeren taak.

Meer informatie?

Verwant met

Scenario-based Requirementsanalyse, UML Use case diagram

Combineren met

Persona (voorafgaand), Use case diagram (onderdeel of opvolgend).

Bronnen

https://uxthink.wordpress.com/2010/11/30/using_scenarios/ http://www.ld-grid.org/resources/representations-and-languages/design-scenarios http://www.usabilitynet.org/tools/taskanalysis.htm http://www.usability.gov/how-to-and-tools/methods/task-analysis.html