FAQ

Uit HBO-i-methoden-toolkit
Ga naar: navigatie, zoeken

Welke definitie van onderzoek gebruiken jullie?

Onderzoek is het methodisch beantwoorden van vragen dat leidt tot relevante kennis (Andriessen, 2013). Onderzoek op Bachelor-niveau verschilt uiteraard van onderzoek op Master- en PhD-niveau. Dit wordt inzichtelijk door de volgende tabel (Andriessen, 2013).

TabelBaMaPhD.png


Is een klassendiagram wel onderzoek?

Over de term onderzoek en de precieze afbakening ervan bestaat veel discussie. Een aantal van de methoden en technieken in deze toolkit vallen binnen de bovenstaande definitie, maar die toch niet door iedereen als 'onderzoek' bestempeld zullen worden. Een klassendiagram bijvoorbeeld, is meer een manier om kennis te representeren (een kennisproduct) dan om aan kennis te komen (een aanpak om tot kennis te komen). Omdat een kennisproduct bij uitstek een type antwoord op een relevante vraag in de ICT is, geven we er hier de voorkeur aan deze kennisproducten ook op te nemen in deze toolkit. Wel vragen we bijdragers om expliciet aandacht te geven aan de methodische manieren die er zijn tot deze kennisproducten te komen.

Hoe is de methodenkaart ontstaan?

De methodenkaart praktijkonderzoek is op de HAN ontwikkeld om inhoud te kunnen geven aan onderzoek een brede bachelor waar veel samenwerking tussen ICT disciplines is. Met methodenkaart biedt een gemeenschappelijk begrippenkader voor ICT onderzoek in de volle breedte van het vak en de kaart helpt om de relatie tussen de onderzoekstradities waar we onze methoden uit lenen en elementen van de beroepstaak helder te maken. Tot slot geeft de methodenkaart inzicht in de fundamentele afwegingen die de keuze van een methode mede bepalen. Zie ook onze pagina over de Methodenkaart.

Waar kan ik meer informatie vinden over de methodenkaart?

Op onze pagina over de Methodenkaart.

Waarom is het belangrijk om onderzoek te doen bij het maken van een beroepsproduct?

Hoe kom ik aan een account voor deze wiki?

Dat wordt uitgelegd op de pagina Bijdragen aan deze wiki?.

Hoe voeg ik een nieuwe methodebeschrijving toe?

Dat wordt uitgelegd op de pagina Bijdragen aan deze wiki?.